11 Οκτ 2011

Ήταν Νοέμβρης του 1981 όταν ο Νίκος Καρέλος, ένας λάτρης και βαθύς γνώστης της μπλουζ μουσικής, αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι εντελώς πρωτοπορειακό για τα ελληνικά δεδομένα. Άνοιξε ένα αμειγώς blues club στους Αμπελόκηπους. Σιγά-σιγά, αυτός ο μικρός αλλά εξαιρετικά συμπαθητικός χώρος, έγινε ο τόπος συνάντησης των απανταχού μπλουζόφιλων. Ο Νίκος απλόχερα πρόσφερε το club του σε όλες τις φωνές, σε όλους τους καλλιτέχνες που έπαιζαν μπλουζ και αναζητούσαν να ακουστούν και να γνωριστούν με το κοινό. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο για έναν άνθρωπο σαν τον Νίκο Καρέλο να "ανακαλύψει" αλλά συνάμα να ενθαρρύνει ένα σχήμα μπλουζ από τη Λειβαδιά τους Small Blues Trap που είχαν κάτι διαφορετικό να πουν. Η αλήθεια είναι πως οι SBT έχουν αισθητές διαφορές από τα περισσότερα σχήματα που παίζουν αυτό το μουσικό ιδίωμα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Εξάλλου, η παρουσία τους στο μουσικό χώρο έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση σε αρκετά μουσικά περιοδικά της Ευρώπης που επαίνεσαν τη διαφορετικότητά τους και τη δουλειά τους συνολικά.

Πρόκειται για ένα σχήμα που δεν αρκείται στο να παίξει διασκευές επιχειρώντας να αντιγράψει το πρωτότυπο. Βασίζεται κυρίως στη δική του δουλειά με ελάχιστες διασκευές οι οποίες όμως προσαρμόζονται στο δικό τους ύφος και στυλ πριν παρουσιαστούν στο κοινό. Με μια πολύ αξιόλογη δισκογραφία βασισμένη σε καλλιτέχνες που βρίσκονται πέρα από τα όρια του μπλουζ (π.χ captain Beafheart,tom waits) αλλά και σε μουσικά-ποιητικά ρεύματα (Beat Generation), οι Small Blues Trap όντως μιλούν μια εντελώς διαφορετική μουσική γλώσσα από αυτή που θα ανέμενε κανείς από ένα μπλουζ σχήμα.
Η εμφάνισή τους στις 30/09/11 στο BLUES CLUB του Νίκου Καρέλου, επιβεβαίωσε των ισχυρισμό πολλών μουσικόφιλων, οτι δηλαδή πρόκειται γαι ένα συγκρότημα με έντονο το στοιχείο της καινοτομίας. Αυτή τη φορά, έπαιξαν ακουστικά κυρίως δικά τους κομμάτια και ελάχιστες διασκευές.

Το αποτέλεσμα ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Ήχος ζεστός, γλυκός και σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον που τους φιλοξένησε. Πλαισιωμένοι από ορισμένους καταπληκτικούς καλλιτέχνες και φίλους τους, τον Ανδρέα Καστανάκη στη slide κιθάρα, το Χρήστο Πολύδωρο στη φυσαρμόνικα και το Μπόρις Βουτσίνο στη φωνή και τη φυσαρμόνικα, οι Small Blues Trap, προσέφεραν μία πολύ όμορφη βραδιά στους πολλούς τους φίλους που παρευρέθηκαν εκεί για να τους απολαύσουν.

Εν ολίγοις, η βραδιά εκείνη στο Blues, ίσως να ήταν και ο καλύτερος τρόπος για να αποχαιρετήσει κανείς το Σεπτέμβρη που έφυγε και να καλωσορίσει τον ερχομό του Οκτώβρη που θα βρει το Νίκο Καρέλο να τολμά ένα καινούργιο ξεκίνημα στο Περιστέρι με το νέο στέκι των απανταχού μπλουζόφιλων, το Stage 25.Μία λοιπόν ξεχωριστή βραδιά, σε ένα ξεχωριστό μέρος από μια ξεχωριστή μπάντα που υπόσχεται πολλά.

Φανη Σταύρου

http://www.southernrock.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=5763&Itemid=104

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου